POEDERCOATEN


Poedercoaten, ook wel poederlakken, brandlakken of Moffelen genoemd, is een elektrostatisch verfproces.


Het belangrijkste verschil tussen conventionele vloeibare verf en poedercoating is dat de poedercoating geen oplosmiddel nodig heeft om het bindmiddel en de vulstof in een vloeibare suspensie te houden.
Met perslucht wordt negatief geladen poeder op een positief geladen werkstuk gespoten.
Door het elektrostatisch principe blijft het poeder tijdelijk aan het bespoten object plakken, waarna het in een oven wordt verhit.
Zo krijgt de coating de kans om uit te vloeien, waarna het uithardt. Het poeder kan een thermoplastisch of een thermohardende polymeer zijn.
Het wordt meestal gebruikt om een afwerking te creëren die harder en slijtvaster is dan gewone (acryl) verf.
Poedercoating wordt niet alleen gebruikt voor het coaten van diverse metalen of voor huishoudelijke apparaten en auto-onderdelen, maar ook voor metalen en titanium brilmonturen.
De beschikbare kleuren zijn de gangbare RAL kleuren.

Het poedercoatingproces
Het poedercoatingproces bestaat uit drie stappen.
  1. reinigen en ontvetten van het te coaten werkstuk,
  2. het aanbrengen van de poedercoating,
  3. het uitharden van de aangebrachte laag.


Het aanbrengen van de poedercoating
Het aanbrengen van poedercoating op een brilmontuur is door het poeder te spuiten met een elektrostatisch spuitpistool. Het spuitpistool geeft de poeder een negatieve elektrische lading mee door middel van de zogenaamde ‘corona-oplading’. Het poeder wordt richting het werkstuk, dat geaard is, gespoten. Vervolgens wordt het poeder naar het werkstuk getrokken door de elektrostatische lading.

Uitharden (moffelen) in een oven
Wanneer een thermohardende poeder wordt blootgesteld aan een verhoogde temperatuur begint het te smelten en vloeit het uit op het werkstuk. Vervolgens onstaat er een chemische reactie waardoor er een polymeer ontstaat met een hoger moleculair gewicht. Dit proces noemt men vernetting, of crosslinking. Het vereist een bepaalde temperatuur gedurende een bepaalde tijd om tot volledige uitharding te komen. Bij de meeste poeders is dit bij 180 tot 200°C gedurende 10 minuten.